Klimatförhållandena i rummet före, under och efter läggningen måste motsvara följande krav:
Låt golvet ligga i oöppnad förpackning i 48 timmar före läggning i samma rum som golvet ska läggas i.
Hela undergolvet måste uppfylla generella tekniska krav och vara lämpligt för läggningen med hänsyn till gällande normer. Observera även att undergolvet måste vara:
Förutom avjämnat golv kan även PVC-, linoleum-, gummi- och trägolv användas som undergolv om de motsvarar de ovannämnda kraven.
Textilgolv anses vara olämpliga som undergolv.
Golv med elektrisk golvvärme är begränsat lämpliga.
Laminatgolv kan läggas på vattenburen golvvärme. Vid läggningen ska du följa värmegolvets tillverkarens anvisningar
Golv med elektrisk golvvärme kan i princip användas som undergolv till laminatgolv om värmeslingor är inmonterade i avjämnat golv eller i ett betonglager och inte ligger ovanpå som värmefolie.
Obs! Golvytans temperatur ska aldrig överskrida 28 °C
Golv med reglerad golvvärmefolie kan användas som underlag till laminatgolv om tillverkaren garanterar att golvytans temperatur aldrig överskrider 28 °C. Vanliga golvvärmefolier avger betydligt mer värme än 28 °C vid stora temperaturväxlingar och därför anses vara olämpliga som undergolv.
Titta noggrant på plankorna, var och en har en not (A) och en fjäder (B).
Börja läggningen i vänstra hörnet av rummet. Plankorna bör läggas så att fjädersidan (B) är vänd mot väggen. Använd distanskilar för att säkerställa kantavståndet.
Montera raden genom att föra samman plankorna längs kortsidorna. Det innebär att man vinklar varje bräda mot den föreliggande plankan, lägger den intill kortändan och skjuter fjädern in i noten. Hela plankan måste ligga på undergolvet.
Mät och markera kapsnittet på radens sista planka. Börja andra raden med resten av den kapade brädan från den första raden om brädans längd inte är mindre än 200 mm. Alla följande rader bör man börja med avsågade rester av plankor från respektive föregående rader.
Obs! Det skall vara minst 200 mm mellan brädskarvar på närliggande rader. Om golvet har skråkanter och/eller speciella dekorationer (t.ex. kakelimitation) bör man välja ett sådant avstånd mellan ändfogarna så mönstret inte skulle skadas.
Börja läggningen av alla andra rader med att föra samman plankorna längs kortsidorna.
Vid radens slut, lyft raden i vinkel mot den föreliggande raden, sätt i den långa fjädersidan i den undre notläppen i den redan liggande raden, och vrid in den med ett lätt tryck nedåt.
Till sista raden ska man dela plankorna på bredden. Så ska du göra för att markera kapsnittet med precision:
Vid golvläggning på allmänna och kommersiella platser bör man ta med i beräkningen genomsnittliga luftfuktighetsnivåer som är karakteristiska för sådana ställe. I sådana fall ska plankorna limmas samman med speciellt lim. Limmet applicerar man på den övre fjäderläppen så att limmet trängs ut ur fogarna. Överflödigt lim kan tas bort från plankans yta omedelbart eller när limmet blir torrt.
Obs! Det ska inte vara några mellanrum kvar efter limningen.
Vi rekommenderar att såga av dörrfoder så pass mycket som brädorna och undergolvet utgör tillsammans. Därefter läggs golvet så att plankorna passar in därunder. Tänk även på rörelsefoget på 8-10 mm mellan golvet och väggarna och/eller ett annat golv. Ifall du slutar golvläggningen vid en dörrkarm ska du skära av den utstickande läppen på den föregående brädan med ett stämjärn för att den nya brädan skulle kunna läggas rakt (se fig. 9). Där ska man fixa golvet med lim.
Om dörrkarmar inte går att kortas av, t.ex. om de är gjorda av metall, ska fogarna mellan golvet och väggarna och/eller annat golv fyllas med elastisk massa eller täckta med profiler.
* den här garantin gäller om de laminatytans utmattning
1. Klass
2. Garantiperiod för inhemsk förbrukning
3. Garantiperiod för kommersiell användning